Zilele Culturale Maghiare din Timișoara 2021

23 septembrie, Joi

18:00–20:30

Gala de deschidere

Organizator: Asociația Bastion – Várbástya
Locație: Opera Națională Română din Timișoara

Ceremonie religioasă ecumenică, discursuri de întâmpinare : Potápi Árpád János, secretar de stat și Dominic Fritz, primar al municipiului Timișoara

SPECTACOL – GALĂ DE OPERETĂ, TEATRUL DIN VESZPRÉM
Această călătorie muzicală, care ne prezintă bijuterii de operetă, promite o adevărată delectare pentru iubitorii acestui gen. Artiștii Teatrului „Petőfi” din Veszprém vor interpreta cele mai mari creații de operetă în cadrul acestei Gale. Melodii ușoare, dragoste și umor, cu un acompaniament muzical de excepție.
Interpreți: Módri Györgyi, Kőrösi Csaba, Horváth Csenge, Keresztes Gábor, Hirschl Laura, Keller Márton
Acompaniază Horváth Elemér „Emi” și formația sa (vioară, pian, țambal, clarinet, contrabas)

24 septembrie, Vineri

11:00

Montarea iurtelor, a taberei turcești și a bucătăriei de tabără

Locație: parcul Castelului Huniade Organizatori: Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István, Asociația Bastion – Várbástya
11:00-13:00

Carusel Cultural – jocuri interactive pentru elevi de 11-15 ani

Locație: Liceul Teoretic Bartók Béla Organizatori: Liceul Teoretic Bartók Béla, Fundația Bartók Béla Invităm elevii claselor V–VIII la un joc captivant, pe parcursul căruia își pot testa capacitățile, cunoștințele în diferite domenii (limbi, muzică, arte plastice, mediu, gândire strategică). În cazul obținerii unor rezultate bune, în timpul jocului, se pot colecta monede Bartók care, la sfârșitul evenimentului, se pot converti în premii.
15:52

1552 de săgeți în amintirea lui Losonczy István și a apărătorilor Cetății Timișoarei

Locație: parcul Castelului Huniade Organizatori: Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István, Asociația Bastion – Várbástya La asediul Cetății Timișoarei din anul 1552, între 25 iunie -27 iulie, Losonczy István și apărătorii cetății au făcut față cu eroism trupelor otomane, iar la retragerea din 27 iulie și-au dat viața pentru credință și pentru patrie. În memoria acestui eveniment, arcașii Asociației Sportive și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István vor trage 1552 de săgeți spre ținte amplasate la 15 metri.
16:00-17:00

Spectacol – Cercul de teatru al Liceului Teoretic Bartók Béla – Győri Katalin: DELETE

Locație: Teatrul de Stat Csiky Gergely, Sala Studio Organizator: Liceul Teoretic Bartók Béla O piesă despre urcușurile și coborâșurile emoționale ale tinereții și ale maturității, clădită din mozaicul unor personalități și caractere diferite. Aceasta reflectă realitatea, prezentând cu umor frământările din viața de zi cu zi ale adolescenților. Toți ne putem regăsi în aceste personaje. Ca adulți, ne vom recunoaște sinele de odinioară, copilăros, bârfitor, sportiv și îngândurat. O piesă despre noi, despre adolescenți.
16:00-17:30

Ce ne rezervă viitorul Uniunii Europene și de ce este importantă conferința despre viitorul Europei și în Banat? – Invitat: Winkler Gyula, europarlamentar

Locație: Facultatea de Muzică, Sala Mare Organizator: UDMR Filiala Timiș, Asociația Bastion – Várbástya Viitorul este digital și verde. Sustenabilitatea va fi în centrul vieții și a economiei după pandemie. Toată lumea vorbește despre aceste aspecte, dar ce înseamnă concret toate acestea? Ce ne rezervă viitorul Uniunii Europene și de ce este importantă conferința despre viitorul Europei și în Banat? Printre altele, căutăm răspunsuri la aceste întrebări împreună cu Winkler Gyula care, din anul 2007, reprezintă maghiarii din România în calitate de membru al Parlamentului European.
17:00 – 18:00

Tur ghidat în zona centrală a Timișoarei (în limba maghiară)

Locație: Întâlnire la Cortul Info Ghid: Balázs István Organizator: Asociația Bastion – Várbásty
17:30–19:30

Degustare de vin: Crama Kaló Imre

Locație: Restaurantul Cinque Terre
Organizatori: Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Asociația Bastion – Várbástya

La degustarea de vinuri condusă de dl. Kaló Imre, vom face cunoștință cu aromele provenite din Szomolya, regiunea viticolă Eger. Această prezentare de vinuri ne va duce înapoi în timp, chiar până la originea culturii tradiționale a vinului unguresc.

17:30-18:40

Jurnaliști radio la Jocurile Olimpice “cu măști” – Relatare inedită oferită de Szép Zoltánși Kádár Zoltán (online)

Organizator: Asociația Bastion – Várbástya
Locație: Teatrul de Stat Csiky Gergely, Sala Studio

Numele lui Szép Zoltán și al lui Kádár Zoltán au fost auzite și în emisiunile în limba maghiară ale Studioului Radio Timișoara, în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo. Cei doi au călătorit în capitala Japoniei fiind redactori sportivi la Radio Târgu Mureș. Szép Zoltán, originar din Miercurea Ciuc, va dezvălui informații inedite despre primele jocuri olimpice amânate, completate cu proiecții video. Ne va împărtăși câteva secrete de culise de la Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012, Jocurile Olimpice de vară de la Rio, din 2016, și Jocurile de iarnă de la Pyongyang, din 2018. Szép Zoltán este, de asemenea, membru al echipei naționale de orientare-schi.

17:30-18:30

Concert Sleepin’ Insomnia

Locație: Piața Libertății
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Sleepin’Insomnia cântă în acest format de doi ani și, de atunci, se poate spune că formația este completă. Ar putea fi încadrați în genurile muzicale alternative/psychedelicrock/grunge, dar ei preferă să nu fie etichetați în niciun gen.

18:00

Vernisajul expoziției intitulate Istoria distilării de pălincă în Bazinul Carpatic, colecția privată Szanka József

Organizator: Asociația Meritum din Szeged, Asociația Bastion – Várbástya
Locație: parcul Castelului Huniade

Expoziția prezintă mijloacele de distilare de băuturi spirtoase, cultura consumului de tării și accesoriile pentru acesta.

18:00–22:00

Strada Tinerilor: TECHȘOARA

Locație: strada Delamarina/Mărășești
Organizatori: Organizația Studenților Maghiari din Timișoara & PlePitRekt

Un cort al tinerilor, pentru tineri, care asigură distracție și delectare! Vrem să creăm o atmosferă bună în cadrul Zilelor Culturale Maghiare cu muzică, jocuri de societate și discuții. Dacă tu sau telefonul tău vreți să vă reîncărcați în week-end, o veți putea face aici!
Fii alături de noi! TECHȘOARA TE AȘTEPTĂ !

18:00-19:15

Martzy Johanna – Seară și concert comemorativ

Organizator: Asociația Bastion – Várbástya
Locație: Facultatea de Muzică, Sala mare

Martzy Johanna, violonistă născută la Timișoara, a devenit o artistă celebră pe scenele din America, Europa, Africa și Australia, de-a lungul vieții sale (1924 – 1979), după ce, în anul 1947, acâștigat Concursul Internațional de Muzică de la Geneva, la categoria feminină. Nenumărate înregistrări cu performanțele artistei au supraviețuit de-a lungul timpului, astfel că ne încântă și azi cu minunata sa vioară.

19:00-20:00

Celula Karády – spectacolul Teatrului Cetate din Gyula (în limba maghiară)

Organizator: Asociația Bastion – Várbástya
Locație: Teatrul de Stat Csiky Gergely, Sala Mare

Karády Katalin, diva misterioasă, celebrată, admirată, adorată, născută în urmă cu 110 ani și decedată în urmă cu 30 de ani, o putem vedea și auzi (chiar și cântând), de data aceasta, în celula numărul 525 a Gestapoului. Karády Katalin este prezentată într-o monodramă muzicală de către Compania Teatrului Cetate din Gyula.

19:30

Defilare cu făclii

Organizator: Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István, Asociația Bastion – Várbástya
Traseu: parcul Castelului Huniade – strada Lucian Blaga – Piața Unirii – Piața Libertății – Piața Operei

19:30-20:15

Concert Quo Vadis

Organizator: Asociația Bastion – Várbástya
Locație: Piața Operei

QUO VADIS este o formație de blues-rock din Timișoara, fondată în anul 1991. Au cântat pentru prima dată sub numele de Quo Vadis în toamna anului 1992, la Timișoara. Formația a fost compusă atunci din: Fazakas László, Borbély Szilárd, Gáspár Zsolt.
De-a lungul anilor au susținut numeroase concerte în țară și în străinătate, participând la numeroase evenimente maghiare de referință, festivaluri de rock și blues, în țară (Tabăra studențească Homoród, Tusványos, Festivalul Peninsula, Zilele Maghiare Bănățene, Zilele Culturale Maghiare din Timișoara) și în străinătate („Festivalul Sziget”, „Festivalul Blues Gastro”, „Festivalul Blues Nove Zamki”, „Festivalul Vox-Stock”).
Formația actuală este compusă din: Fazakas László – chitară, voce, armonică, Kiss Attila – chitară bas, voce, Borbély Szilárd – tobe, Pop Teodor – clape.

20:30-22:30

Concert P. Mobil

Locație: Piața Operei, Scena mare
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Trupa maghiară de hard rock, P. Mobil, fondată în 1969, a devenit unul dintre factorii determinanți ai lumii muzicale pop maghiare, în anii 1970 – 1980. Trupa și-a sărbătorit anul jubiliar în 2019 cu un turneu numit „Nunta de Aur”. Membrii formației P. Mobil s-au schimbat de multe ori de-a lungul anilor, însă de anul trecut trupa este neschimbată. Pe lângă fondatorul Lóránt Schuster, ceilalți membri sunt: Baranyi László (voce, chitară), Sárvári Vilmos(chitară), Tarnai Dániel (chitară bas), Szabó Péter (clape) și Pálmai Zoltán (tobe, instrumente de percuție).

25 septembrie, Sâmbătă

10:00–20:00

Turul orașului în trenuleț

Organizator: Asociația Bastion – Várbástya
Locație: Plecare din Piața Operei

O plimbare plăcută pe multe roți în centrul Timișoarei.
Traseu: strada Sfântul Ioan – Gh. Dima – strada Oituz – strada Martin Luther – strada I.C. Brătianu – castelul Huniade – strada 20 Decembrie 1898 – strada Regele Ferdinand I – str. 16 Decembrie 1989 – Piața Maria – Piața Mocioni (fosta Küttl) – strada 16 Decembrie 1989 – strada Regele Ferdinand I – Bd. Republicii.
Plecare din parcarea vizavi de magazinul Materna, la fiecare 30 de minute. Prețul unui bilet este de 10 lei. Gratuit pentru copiii sub 12 ani însoțiți de un adult. Biletele sunt disponibile la cortul Info.

10:00–20:00

Meserii tradiționale cu Kolping

Locație: Piața Libertății, Târgul meșteșugarilor
Organizator: Kolping România

„Atelierele demonstrative de meșteșuguri tradiționale” se adresează publicului larg și, în mod special, tinerilor. Proiectul oferă tinerilor, dar și comunității, o perspectivă asupra ocupațiilor de odinioară și face legătura cu învățământul profesional în sistem dual. Kolping România desfășoară acest proiect în colaborare cu Freier Begegnungs Schacht – Vereinigung von Wandergesellen din Germania. Cu acest prilej, vor fi organizate ateliere de lucru ale calfelor de diferite meserii, iar tinerii se vor implica pentru promovarea istoriei și meșteșugurilor tradiționale din Cartierul Fabric Timișoara.

10:00-12:00

Lansare de carte „Hoinărind prin Timiș și prin regiunea Dunării de Jos” (Barangolások a Temesközben és az Al-Duna vidékén) și tur al orașului

Locație: Teatrul de Stat Csiky Gergely, Sala Studio
Organizator: Organizaţia Tinerilor Maghiari din Timişoara, Asociația Bastion – Várbástya

În decembrie 2020, a fost publicată cartea lui Balázs István László menționată și în denumirea evenimentului, despre care Kenyeres Oszkár , editorul emisiunii TV de turism Hazajáró, a spus: „Este o operă care umple un gol și care poate servi ca exemplu pentru alți ghizi din Transilvania și Partium, pentru a-și pune în practică experiențele într-o formă similară, dezvăluind noi informații turistice referitoare la maghiari, așa cum nu s-a știut până acum despre Banat”.
Îi invităm pe cei interesați la prima prezentare publică a cărții, unde, participanții pot afla secrete interesante despre procesul de realizare a cărții, despre regiunile și oamenii prezentați în ea. Mai mult, întrucât un capitol este dedicat Timișoarei, ca parte a evenimentului, puteți face o scurtă plimbare în centrul orașului împreună cu autorul cărții, descoperind astfel aspecte noi despre capitala Banatului.
Vă așteptăm cu drag!

10:00–12:00

Competiție de tir cu arcul

Locație: parcul Castelului Huniade
Organizator: Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István

Înscrieri la Kertész Zoltán, la bucătăria de tabără, de la ora 9.

10:00–11:00

Probe de vitejie pentru copii și adulți

Organizator: Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István, Egri Vitézlő Oskola, Asociația Bastion – Várbástya
Locație: parcul Castelului Huniade

Probe de îndemânare pentru copii și adulți.
Cel care trece de probe devine Viteazul Cetății.

11:00-12:00

Timișoara mea – vânătoare de comori pentru familii

Locație: Piețele în care se desfășoara Zilele Culturale Maghiare din Timișoara, întâlnire la Cortul Info.
Organizator: Fundația Integratio, Liceul Teoretic Bartók Béla
Coordonatori: Fodor Enikő, Szilágyi Borbála, Băruță Krisztina

Jocul de vânătoare de comori pentru familii este deschis echipelor formate din cel puțin doi membri aparținând mai multor generații, care vor să învețe poveștile despre Timișoara într-un mod jucăuș. Puteți aplica pe pagina de Facebook a Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara și pe pagina de Facebook a Fundației Integratio, în săptămâna evenimentului.

10:00–13:00

Atelier Baranta

Organizatori: Grupul Déli Tüzek Őrzői, Asociația Bastion – Várbástya
Locație: parcul Castelului Huniade

Atelier de scriere runică, jocuri rustice, tir cu arcul, mânuirea biciului păstoresc și a armelor de lovire la distanță.

11:00-12:00

Concert PowerBeat

Locație: Piața Operei
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Ansamblul de percuție Powerbeat este condus de Fábián István și este format din 15 tineri care își compun propriile melodii și fac aranjamente la cântecele populare și piesele binecunoscute de muzică ușoară și clasică.

11:00-15:00

Ludotecă în aer liber (ateliere meșteșugărești pentru copii)

Locație: Piața Libertății
Organizator: Fundația Bartók Béla
Participă: cadrele didactice ale Liceului Teoretic Bartók Béla, ale Liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum și grădinițelor cu predare în limba maghiară.

Copiii dornici de joacă și creație sunt așteptați cu o multitudine de idei. Veți putea încerca diferite tehnici, jocuri ingenioase, veți putea observa munca meșteșugarilor.

Între orele 11:00–13:00

Cu Milos Edit veți modela porumbei 3D, Balázs Melinda vă arată cum se fac rame decorative, cu Kasza Gabriella veți face brățări, cu Szabó Judit, inele pentru șervețele decorate cu semințe, Albert Andrea vă învață cum să faceți cărți poștale quilling. Lőrincz Gyöngyi vă va divulga secretele săculețelor de poveste, Gál Anna-Mária va coordona atelierul de înșirat mărgele.
Ateliere de meșteșuguri: Jákó Jolán – decorațiuni pe turtă dulce; Szilágyi Ilona – împletitură de papură; Pana Márti – joc cu sfoara, Nezezon Enikő – împâslire și Bozsó Ferenc – atelier de confecționat animăluțe din pâslă.

Între orele 13:00–15:00

Molnár Kármen vă arată cum se face un spiriduș din frunze, Salamon Kati vă învață olăritul, Palkó Margit, brățară împletită pe degete, cu Kovács Ibolya veți putea încerca să creați ornamente florale de floarea-soarelui, cu Farkas Júlia veți colora brelocuri, Köntös Kinga îi învață jocuri Jenga pe cei interesați, Schimmer Gabriella vă va surprinde cu pictură pe mâini.
Ateliere meșteșugărești: Székely Róbert – împletit de coșuri, Seffer-Patka Kata – lucrări din pâslă, Boda László – lumânări făcute manual, Lázin Gábor – brățări din piele.

12:00–13:00

Șantierul arheologic al Castelului Huniade

Prezintă: Dr. Kopeczny Zsuzsanna, arheolog al Muzeului Național al Banatului
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya, Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István
Locație: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Sala Mare

12:00-13:30

Cerc Literar – Invitat: Tóth Tibor . Moderator: Albert Dénes

Locație: Facultatea de Muzică, Sala mare
Organizatori: Cercul Literar, Asociația Bastion – Várbástya

Tóth Tibor s-a născut la Timișoara și trăiește la Budapesta de 35 de ani. A scris o carte dedicată ramurei materne a familiei regretatei sale soacre, dr. Bárányi László Ildikó. Aceasta este o istorie fragmentată a unei familii secuiești armene cu rădăcini în localitatea Frumoasa, care au trăit în comuna Ciceu de la sfârșitul secolului al XIX-lea, conform arhivei familiale. Pe lângă cele aprox. 150 de memorii scrise, incluse în volum, cititorul poate face cunoștință și cu contextul istoric, politic și cultural al perioadei respective.

12:00-12:30

Atelier Ringató (Legănat)

Locație: Teatrul de Stat Csiky Gergely, foaier
Organizator: Clubul Manó (Spiridușul)
Coordonator: Bereczki Klára

Ringató este un program cultural-educativ pentru familii, recomandat copiilor cu vârste între 0-3 ani, precum și părinților acestora. Accentul se pune pe muzică, iar adulți și copiii participanți se vor putea bucura împreună de jocuri și cântece. Un model pentru părinți despre cum să înceapă educația muzicală în familie. Ringató nu este un spectacol, ci o coexistență bazată pe jocul, vorbitul în rime și cântatul împreună.
În cadrul acestui atelier, vom saluta și Barza, adică vom preda jurnalul pentru bebeluși, intitulat Első könyvem (Prima mea carte), familiilor cu copii mici.

13:00–14:00

Csacsifogat (Căruța trasă de măgăruș) – spectacol al Teatrului de Păpuși Napsugár din Békéscsaba

Locație: Piața Operei
Organizatori: Fundația Bartók Béla, Asociația Bastion – Várbástya

Din poeziile și basmele în versuri, scrise de Móricz Zsigmond, Zelk Zoltán, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, a fost pus în scenă spectacolul cu titlul: Kityi kotyi kityi kotty sau o călătorie cu căruța trasă de măgăruș. Actorii din spectacol sunt: Balázs Csongor și Czumbill Örs.
Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta peste 4 ani.

13:00–13:30

Dansuri populare din Moldova pentru copii, în acompaniamentul Sonivius Vappae

Locație: parcul Castelului Huniade
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya, Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István

14:30

Parada războinicilor Baranta însoțită de pocnituri de bici

Organizator: Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István, Asociația Bastion – Várbástya
Traseu: parcul Castelului Huniade – strada Lucian Blaga – Piața Unirii – Piața Libertății – Piața Operei

15:00–15:30

Atelier Baranta din Bazinul Carpatic

Locație: parcul Castelului Huniade
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya, Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István

Participă: Grupul Déli Tüzek Őrzői, Kapos Baranta, Baranta Ținutului de Sud, Asociația Baranta din Transilvania, Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István

15:00-16:30

Protecția minorităților prin mijloace instituționale – Invitat: Laczikó Enikő Katalin

Locație: Teatrul de Stat Csiky Gergely, Sala Mare
Organizator: UDMR Filiala Timiș, Asociația Bastion – Várbástya

De ce ar trebui ca majoritatea să protejeze drepturile minorităților? Asta ar însemna o binefacere facultativă sau o responsabilitate? Și cum poate o singură instituție guvernamentală să acorde atenție nevoilor, valorilor și preocupărilor a 20 de comunități minoritare? În ce măsură Departamentul pentru Relații Interetnice are putere de protecție juridică?
La aceste întrebări putem primi răspunsuri de la secretarul de stat Laczikó Enikő Katalin care, de șase ani, conduce Departamentul pentru Relații Interetnice aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului României.

15:00–16:30

Degustare de bere

Locație: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Sala Studio
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya
Anul acesta vom avea ocazia să degustăm câteva tipuri de Lager și Pilsner din selecția fabricilor maghiare de bere artizanală.
Notă: Taxa de participare este de 25 de lei. Numărul de locuri este limitat. Rezervările se fac la adresa de e-mail: varbastyatm@gmail.com, sau pe Facebook, sau la Cortul de Informații, în timpul evenimentului.

15:00 – 16:00

Tur ghidat în centrul Timișoarei – Timișoara, orașul revoluțiilor

Locație: Întâlnire la Cortul Info
Ghid: István Balázs
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya, Liceul Teoretic Bartók Béla

15:30–16:30

Lansare de carte – Magyari Sára: Din perspectivă feminină (Sügérségtől incelekig – női szemmel)

Locație: Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum, Aula Magna
Organizatori: Biroul de Consiliere și Formare Start, Asociația Culturală Holnap din Oradea

Volumul cu un titlu enigmatic, scris de Magyari Sára, este o lectură foarte plăcută. În acesta se alternează miniaturi, frânturi, imagini din viață și analize care alternează. Stilul scrierii este vibrant, cursiv, plin de inventivitate lingvistică. Autoarea are un simț uluitor de a surprinde evenimente și momente, de a contura caractere, în doar câteva cuvinte. Pe alocuri, prezintă situații de viață, în alte părți face analize profesionale profunde. Ea trăiește și ne arată seninătatea și nu tristețea vieții din etnosporă.
În diferitele fragmente ale volumului vom cunoaște femeia, valorile ei, viziunea sa asupra lumii, percepția sa morală fermă. Observăm și apreciem totul prin ochii ei, vitalitatea, pasiunea sa și simțul adevărului ne determină să acceptăm judecata sa morală. Aceste scurte texte sunt uneori pline de umor, alteori furioase sau chiar emoționante.
Recomand tuturor să citească această carte, cel puțin odată. (H. Varga Gyula)
Cartea va fi prezentată de Szűcs László, poet, jurnalist, editor, președinte al Asociației Jurnaliștilor Maghiari din România

16:00–17:00

Concert pentru copii – Formația Iszkiri

Locație: Piața Operei, Scena Mare
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Tăticii, care la început cântau doar pentru amuzamentul propriu, au devenit muzicieni profesioniști, îmbinând hobby-ul cu ocupația lor oficială, din anul 2011. În prezent, ei compun într-o mare varietate de stiluri muzicale. Repertoriul formației pentru copii, Iszkiri, este distractiv, modern, plin de umor și este selectat în mod special pentru cei mici.

16:30 – 17:30

Tur ghidat prin centrul Timișoarei – fotografii, pietre, stări

Locație: Întâlnire la Cortul Info
Ghid: Fodor Enikő
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

16:45-17:45

Concert 8 Light Minutes

Locație: Piața Libertății
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Trupa 8Light Minutes s-a format în urmă cu 6 ani. La început, au cântat coveruri, dar de o vreme au trecut la compunerea propriilor piese, iar anul acesta au lansat chiar primul lor album numit „Trezește-te!” (Ébredj fel). Trupa abordează în mare parte stilul grunge/pop-rock. I-ați văzut de multe ori pe scena Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara, dar, de-a lungul anilor, au participat, de asemenea, la mai multe concursuri de talente, au cântat pe scena mai multor festivaluri și au fost formația care a deschis concertul trupei Middlemist Red și a formației Crazy Town din Los Angeles. Plănuiesc să creeze o atmosferă foarte bună și la Zilele Culturale Maghiare din acest an, la Timișoara, mai ales cu melodiile de pe noul album, dar și cu melodii vechi.
Membrii trupei: Szabó Abigél – voce, Tóth István – chitară solo, König Dávid – chitară bas, Kelemen Márk – tobe, Makkai Gergő – chitară ritmică, voce

16:45–17:30

Piesă de teatru istorică: Timișoara Anno 1551.

Organizatori: Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István, Asociația Bastion – Várbástya
Locație: parcul Castelului Huniade

Naratori: Mihály Csongor și Galiș Sergiu
Prezintă: Seymanii Cetății Tata, Păstrătorii tradițiilor Semiluna din Eger (Egri Félhold Hagyományőrei), Păstrătorii de tradiții „Gyulaffy László” din Gyulakeszi (Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium), Școala de Viteji din Eger (Egri Vitézlő Oskola), Trupa Banderială Pálffy din Tata (Pálffy Bandérium), Ordinul Cavalerilor din județul Vas (Vas Vármegye Vitézlő Rendje), Asociația Turană Maghiară din Voivodina (Délvidéki Magyar Turán Szövetség), Asociația de Păstrare a Tradițiilor Șoimul din Óbecse (Sólyom Hagyományőrző Egyesület), Hrafnabroeðr, Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István, Ansamblul de muzică veche Sonovius Vappae

17:00-19:30

Seară de jocuri – Saboteur, Campionat de jocuri

Locație: Teatrul de Stat Csiky Gergely, Sala Studio
Organizator: Organizaţia Tinerilor Maghiari din Timişoara (TEMISZ)

Succesul Serilor de jocuri TEMISZ a oferit ideea de bază pentru turneele noastre de jocuri de societate, cu care am ajuns într-o nouă etapă. Îi invităm pe iubitorii de jocuri de societate la un joc distractiv în care nu se știe cine sunt piticii care caută comori și cine sunt cei care îi sabotează în găsirea aurului.
Este un joc simplu, ușor de învățat, distractiv, în care membrii echipei încearcă să se ajute reciproc, deși nu știu cine ce sarcini are, astfel încât se pot ivi o serie de situații amuzante în care toți cei din jurul mesei se vor distra copios. Dacă căutătorii reușesc să ajungă la comoară, ei primesc „aurul”, iar dacă sabotorii reușesc să împiedice asta, ei vor fi recompensați, iar căutătorii de aur vor pleca cu mâinile goale.
Vă așteptăm cu drag!

17:30-19:00

Concert Bojtorján

Organizator: Asociația Bastion – Várbástya
Locație: Piața Operei

În 2022, se vor împlini 50 de ani de când s-a format trupa Bojtorján. În cele cinci decenii, cel mai important rezultat al lor este că, și în prezent, la toate concertele lor din Bazinul Carpatic participă nenumărați fani, care cântă împreună cu ei piesele lor devenite legende. Secretul continuității lor este că nu s-au străduit să devină celebri, ci au creat compoziții durabile, care, până în prezent, au un impact semnificativ nu numai la nivel individual, ci și la nivelul comunității. Cântecul lor „Ai grijă de tine, fiule!” (Vigyázz magadra fiam) a înlocuit „Gaudeamus Igitur” cântat la absolvire în majoritatea școlilor, iar „Clopoțelul saniei” (Száncsengő) și cântecele pentru copii se cântă și în grădinițe. La Timișoara, vom avea ocazia să ascultăm și melodiile lor legendare precum: “Vigyázz magadra fiam”(Ai grijă de tine fiule!), „Ahol a lusta folyó…”(Unde râul leneș …), „Csavargódal” (Cântecul vagabondului).

18:00-20:00

Maestra noilor începuturi – înotătoarea Risztov Éva , campioană olimpică medaliată cu aur

Locație: Teatrul de Stat Csiky Gergely, Sala Mare
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

„Viața de zi cu zi este gri doar dacă ne este lene să o colorăm! Aurul olimpic mi-a oferit un lucru important în viață: certitudinea că sunt capabilă să realizez orice”- poate fi citit pe pagina web a Risztov Évei (risztoveva.hu). Cu toate acestea, drumul până la Jocurile olimpice de la Londra, din 2012, a fost plin de greutăți. Acolo, după ce a parcurs 10 km înot, visul său din copilărie s-a împlinit în cele din urmă: a devenit campioană olimpică. Cu această ocazie ea ne va vorbi despre perseverență, noile începuturi, depășirea obstacolelor neașteptate și importanța schimbării. Atât copiii, cât și adulții au ce învăța de la ea.

18:00–20:00

Degustare de vin: Crama de vinuri spumante din Carastelec

Locație: Restaurantul Cinque Terre
Organizatori: Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Asociația Bastion – Várbástya

Cu ocazia acestei degustări de vinuri din crama Carastelec, din nordul Munților Apuseni, vom face cunoștință cu lumea vinurilor spumante, crama având o filozofie de vinificație bazată pe calitate.
Notă: Taxa de participare este de 40 de lei. Numărul de locuri este limitat. Rezervările se fac la adresa de e-mail: varbastyatm@gmail.com, sau pe Facebook, sau la Cortul de Informații, în timpul evenimentului

18:00–22:00

Strada Tinerilor: TECHȘOARA

Locație: strada Delamarina/Mărășești
Organizatori: Organizația Studenților Maghiari din Timișoara & PlePitRekt

Un cort al tinerilor, pentru tineri, care asigură distracție și delectare! Vrem să creăm o atmosferă bună în cadrul Zilelor Culturale Maghiare cu muzică, jocuri de societate și discuții. Dacă tu sau telefonul tău vreți să vă reîncărcați în week-end, o veți putea face aici!
Fii alături de noi! TECHȘOARA TE AȘTEPTĂ !

18:00–18:45

Concert Man Géza

Locație: Piața Libertății, Scena Mică
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Man Géza vine din Baia Sprie, din județul Maramures, și este compozitor amator de melodii în limba maghiară și engleză.
Anul acesta a participat la Festivalul Peron Music de lansare a talentelor, din Ținutul Secuiesc, și a obținut Premiul special al juriului.

19:00

Seară de dansuri populare din Moldova, în acompaniamentul Sonivius Vappae

Locație: parcul Castelului Huniade
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya, Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István

19:00-20:00

Show acrobatic de ciclism cu Orbán-Barra Gábor

Locație: Piața Libertății
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Orbán-Barra Gábor , câștigătorul a trei recorduri Guinness și deținătorul a multiple premii, va prezenta spectacolul său acrobatic de ciclism pe prima și singura pistă mobilă din România.

20:00-22:00

Concert Fenyő Miklós

Locație: Piața Operei
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Cu o carieră muzicală de peste 50 de ani, cu peste 400 de piese, este mai mult decât un compozitor, mai mult decât un interpret, FENYŐ MIKLÓS este un cult.
Încă din anii ‘60, el a fost primul și inimitabilul ambasador al muzicii rock & roll, iar, după o lungă pauză impusă, s-a întors plin de energie, în această vară, dând concerte în toată Ungaria și peste hotare. Sute de compoziții proprii, o serie de discuri de aur, discuri de platină și chiar discuri de diamant, numeroase premii de stat, musicaluri și un film intitulat Made in Hungaria marchează cariera sa incredibilă. Cel mai nou musical al său, Arena, a fost prezentat recent la Teatrul Național din Győr, iar la sfârșitul fiecărui an dă un concert în Arena din Budapesta, cu titlul Fenyő în Arena. Nu știm ce îi dă impuls lui Fenyő Miklós , dar există ceva adevăr în faptul că muzica rock & roll conservă.
Concertul său va fi însoțit de formația Fenyő Gyöngye și vocalistele Csacska Macska, iar Îngerii Jampi vor face tot posibilul pentru a-i invita pe toți la dans. În cursul serii, desigur, vor răsuna și șlagăre precum: Csókkirály (Regele Sărutului), Hotel Menthol, Csavard fel a szőnyeget (Rulează covorul) sau Made in Hungaria, dar nu vor lipsi nici surprizele.

22:30-02:00

Retro-party cu muzică maghiară

Locație: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Sala Mare
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Petrecere antrenantă cu șlagărele maghiare din anii ‘70, ‘80 și ‘90.

22:30-02:00

TECHȘOARA-party

Locație: Manufactura
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Vrei să fii într-o comunitate liberă și tânără? Locul tău este aici!
Fii alături de noi la TECHȘOARA!

26 septembrie, Duminică

10:00–20:00

Turul orașului în trenuleț

Locație: Plecare din Piața Operei
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

O plimbare plăcută pe multe roți în centrul Timișoarei.
Traseu: strada Sfântul Ioan – Gh. Dima – strada Oituz – strada Martin Luther – strada I.C. Brătianu – castelul Huniade – strada 20 Decembrie 1898 – strada Regele Ferdinand I – str. 16 Decembrie 1989 – Piața Maria – Piața Mocioni (fosta Küttl) – strada 16 Decembrie 1989 – strada Regele Ferdinand I – Bd. Republicii.
Plecare din parcarea vizavi de magazinul Materna, la fiecare 30 de minute. Prețul unui bilet este de 10 lei. Gratuit pentru copiii sub 12 ani însoțiți de un adult. Biletele sunt disponibile la cortul Info.

10:00–20:00

Meserii tradiționale cu Kolping

Locație: Piața Libertății, Târgul meșteșugarilor
Organizator: Kolping România

„Atelierele demonstrative de meșteșuguri tradiționale” se adresează publicului larg și, în mod special, tinerilor. Proiectul oferă tinerilor, dar și comunității, o perspectivă asupra ocupațiilor de odinioară și face legătura cu învățământul profesional în sistem dual. Kolping România desfășoară acest proiect în colaborare cu Freier Begegnungs Schacht – Vereinigung von Wandergesellen din Germania. Cu acest prilej, vor fi organizate ateliere de lucru ale calfelor de diferite meserii, iar tinerii se vor implica pentru promovarea istoriei și meșteșugurilor tradiționale din Cartierul Fabric Timișoara.

10:00–13:00

Atelier Baranta

Locație: parcul Castelului Huniade
Organizatori: Grupul Déli Tüzek Őrzői, Asociația Bastion – Várbástya
Atelier de scriere runică, jocuri rustice, tir cu arcul, mânuirea biciului păstoresc și a armelor de lovire la distanță.

11:00 – 12:00

Pe urmele arhitecturii Secession în Timișoara

Locație: Întâlnire la Cortul Info
Ghid: Fenyvesi Éva
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

11:00

Parada războinicilor Baranta însoțită de pocnituri de bici

Organizator: Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István, Asociația Bastion – Várbástya
Traseu: parcul Castelului Huniade – strada Lucian Blaga – Piața Unirii – Piața Libertății – Piața Operei

11:30–12:00

Atelier Baranta din Bazinul Carpatic

Locație: parcul Castelului Huniade
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya, Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István
Participă: Grupul Déli Tüzek Őrzői, Kapos Baranta, Baranta Ținutului de Sud, Asociația Baranta din Transilvania, Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István

13:00–13:45

Piesă de teatru istorică: Timișoara Anno 1551

Organizatori: Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István, Asociația Bastion – Várbástya
Locație: parcul Castelului Huniade

Spectacol care prezintă aspectul Timișoarei în anul 1551
Naratori: Mihály Csongor și Galiș Sergiu
Prezintă: Seymanii Cetății Tata, Păstrătorii tradițiilor Semiluna din Eger (Egri Félhold Hagyományőrei), Păstrătorii de tradiții „Gyulaffy László” din Gyulakeszi (Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium), Școala de Viteji din Eger (Egri Vitézlő Oskola), Trupa Banderială Pálffy din Tata (Pálffy Bandérium), Ordinul Cavalerilor din județul Vas (Vas Vármegye Vitézlő Rendje), Asociația Turană Maghiară din Voivodina (Délvidéki Magyar Turán Szövetség), Asociația de Păstrare a Tradițiilor Șoimul din Óbecse (Sólyom Hagyományőrző Egyesület), Hrafnabroeðr, Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István, Ansamblul de muzică veche Sonovius Vappae

14:00-15:00

Concert de Jazz Vintage Dolls

Locație: Piața Libertății
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Trio-ul muzical și trupa de acompaniament prezintă, în interpretare proprie, melodii celebre americane din anii ‘30 și ’40.
Trupa este formată din cântărețele fermecătoare de renume internațional: Munkácsy Eszter, Nagy Lili și Szász Ágnes.
Intenția formației este de a readuce în atenția publicului acest stil muzical aproape uitat. Spectacolul lor evocă cu fidelitate lumea muzicală de la mijlocul secolului trecut, combinată cu vestimentația caracteristică epocii.
Membrii formației sunt:
Munkácsy Eszter, Nagy Lili și Szász Ágnes – voce, Benedek Áron – trompetă, Szabó Illés – chitară, Tálas Áron – pian, Klimász Tamás– contrabas, Richter Ambrus– tobe

15:00 – 16:30

Protecția mediului înconjurător – O prezentare a Aktív Magyarország, din Budapesta

Locație: Facultatea de Muzică, Sala Mare
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Ocrotirea și conservarea mediului înconjurător este principalul nostru obiectiv în vremurile de azi. Păstrarea intactă a habitatelor naturale și protejarea de poluare a zonelor în care locuim este o obligație a tuturor. Este important ca informațiile legate de protecția mediului să ajungă la toată lumea.
Am invitat un reprezentant al Aktív Magyarország să ne facă cunoscute rezultatele de succes obținute în Ungaria.
Aktív Magyarország are ca obiectiv conectarea oamenilor și a mediului în așa fel încât toată lumea să poată beneficia, de exemplu, de trasee de drumeții sau de piste pentru biciclete. Acestea din urmă vor fi punctul central al prezentării, deoarece ciclismul este unul dintre subiectele principale ale Zilelor Culturale Maghiare din acest an, de la Timișoara.
Îi așteptăm pe toți cei cărora le place ciclismul. Îi așteptăm pe cei cărora le pasă de mediu și doresc să facă schimbări.

15:00 – 16:00

Tur ghidat în centrul Timișoarei – Székely László , arhitectul orașului

Locație: Întâlnire la Cortul Info
Ghid: Bán- Szilveszter Endre
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

16:00–19:00

Proiecție de film: „Cei care au rămas” – urmată de întâlnirea publicului cu Tóth Barnabás și Szőke Abigél

Locație: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Sala Mare
Organizator: Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Asociația Bastion – Várbástya

O poveste emoționantă despre întâlnirea dintre o adolescentă și un bărbat de vârstă medie după cel de-Al Doilea Război Mondial. Amândoi au pierdut mult și amândoi vor să înceapă o nouă viață, timp în care, în jurul lor, se creează dictatura regimului Rákosi.
Este posibil să supraviețuim tragediilor din trecut și celor din viitor, dacă cei care au supraviețuit se leagă unul de celălalt?
După vizionarea filmului, va avea loc o întâlnire a publicului cu regizorul Tóth Barnabás și protagonista filmului, Szőke Abigél.

16:00-17:00

Joacă, joacă, acum! – Spectacolul ansamblurilor folclorice

Organizator: Asociația Culturală Eszterlánc, Asociația Bastion – Várbástya
Locație: Piața Operei, Scena mare

Formația Suttyomba a fost creată în anul 1993 de un grup de tineri din județul Békés care iubesc muzica populară. Nu este prima dată când îi încântă pe iubitorii de dansuri populare, la Timișoara, ei oferind mereu muzică populară de înaltă calitate. Actualii membri permanenți ai formației Suttyomba sunt: Szujó Zsolt – vioară, Schäfer Szilveszter – vioară, Bohák Endre – vioară, violă, Laurik László – contrabas.
La Zilele Culturale Maghiare din acest an de la Timișoara, ei vor însoți programul formațiilor de dansuri populare ale județului, duminică de la ora 16:00.
Interpreți: grupul Eszterlánc și Százszorszép din Timișoara, grupul avansat de țiteră al Ansamblului de dansuri populare și țiteră Bokréta și formația Eszterlánc din Timișoara, grupul fuzionat Csűrdöngölő și Szederinda din Tormac, grupul de dansuri populare Margaréta din Deta, grupul de dansuri populare Kékibolya din Sânnicolau Mare, grupul de dansuri populare Nefelejcs din Otelec și grupul de dansuri populare Butykos din Dumbrăvița.
Dansatorii cred că dansul popular poate crea minuni printre practicanții săi. Un spectacol de succes, o producție de dans cu o atmosferă de neuitat va vrăji publicul. Pe acesta din urmă poate doar pentru o perioadă scurtă de timp, dar pe dansatori, chiar pentru o viață întreagă.

17:10-17:30

Cavalcadă de musical

Locație: Piața Operei
Organizator: Grupul de dans Harmónia

Grupul de dans Harmónia vă invită în pași de dans să savurați lumea musicalurilor, pe ritmuri de rumba, vals și charleston. Acordurile muzicale oferite de coloana sonoră din Frumoasa și bestia, Anastasia și Chicago, împreună cu performanța dansatorilor de la mai multe categorii de vârstă, vor garanta un spectacol inedit.

17:00-18:40

Concert de comemorare Bartók – invitat Oravecz György

Locație: Facultatea de Muzică, Sala Mare
Organizator: Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Asociația Pro Bartók, Asociația Bastion – Várbástya

Pianistul Oravecz György a fost student al Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, din 1981, iar în 1986 a obținut bursa Fundației Cziffra. După ce a absolvit secția de pian și modulul pedagogic, a susținut concerte de mare succes în multe țări europene, precum și în Canada, Statele Unite, având, de asemenea, mai multe apariții în Brazilia. A susținut concerte și la diferite festivaluri de muzică.
În 2015, la inaugurarea statuii Bartók din Sânnicolau Mare, în prezența lui Semjén Zsolt , vicepremierul Ungariei, Oravecz György a prezentat cele mai celebre lucrări ale muzicianului, fiind interpret de excelență al lucrărilor Bartók.

18:00 – 19:00

Degustare de pălincă

Locație: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Sala Studio
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya
Degustarea produselor distileriei Szicsek Pálinka din Ungaria.
Notă: taxa de participare este de 25 de lei. Numărul de locuri este limitat. Rezervările se fac la adresa de e-mail: varbastyatm@gmail.com sau la Cortul de informații, în timpul evenimentului.

18:00–19:00

Concert Dixieland

Locație: Piața Operei
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Cel mai vechi și renumit ansamblu de jazz din afara capitalei Ungariei, formația Molnár Dixieland Band din Szeged, va cânta din nou în Piața Operei. Molnár Dixieland Band s-a format în 1964, la Szeged , cântând continuu de 52 de ani.
În tot acest timp, au făcut turnee în toată lumea, din SUA până în Siberia, din Norvegia până în Insulele Canare, și au lansat până acum un total de 17 discuri. Sunt deținătorii mai multor premii, cum ar fi: premiul muzical al Radiodifuziunii Ungare, premiul eMeRTon, pe care dirijorul-clarinetist l-a primit și individual, premiul Europa Klasszis, numeroase premii ale orașului Szeged, etc. Au cântat cu mulți soliști celebri, precum: Chris Barber, Jewel Brown, Fatty George, Max Collie, Jo Muranyi și mulți alții.
Participă în mod regulat la festivaluri de jazz, cluburi de jazz și evenimente muzicale în Ungaria și în străinătate.

19:30-20:10

Concert Cári Tibor – Solitude

Locație: Piața Libertății, Scena mică
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Un nou proiect de muzică electroacustică conturat din ideile muzicale născute în ultimul an. Acesta combină diferite stiluri, de la muzica clasică, la cea electronică. Poveștile „sculptate” din muzică ne descriu stările și experiențele compozitorului-pianist, Cári Tibor, în această perioadă de pandemie.

20:30 – 22:00

Concert Magna Cum Laude

Locație: Piața Operei, Scena Mare
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Trupa Magna Cum Laude a fost înființată în vara anului 1999 de câțiva prieteni din Gyula, iubitori de muzică. După o lună de repetiții, băieții din Gyula s-au prezentat la concursul de talente Wanted din Mezőtúr, unde au reușit să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. “Nouă sute nouăzeci și nouă, vara în Mezőtúr, totul a început aici … ”- piesa 999 amintește de începuturi. Nenumărați ani de repetiții, multe eforturi, schimbări de membri, discuri de succes, videoclipuri și sute de concerte au condus trupa din Gyula de la sala de repetiții, în vârful topurilor. Fiecare stație (Minden állomás), Blestematele femei (Átkozott nők), Colorează din nou (Színezd újra), Prea târziu (Túl későn), Ecou (Visszhang), Șeful meu (Főnököm), Cântec de pălincă (Pálinka dal), Chanson de provincie (Vidéki sanzon) sau Mulțumire (Köszönet) sunt doar câteva dintre numeroasele melodii de succes ale trupei. Creațiile trupei se încadrează în genul muzicii ușoare, în care se combină cu succes elemente de funk și rock.

22:30

Deep6 Project – Show Pirotehnic

Locație: Piața Operei
Organizator: Asociația Bastion – Várbástya

Deep6 Project a participat la numeroase evenimente în anii trecuți cu showuri tematice în cadrul festivalelor medievale din Drobeta-Turnu Severin, Timișoara, Arad, Mediaș, Bistrița, Suceava, dar și pe scenele festivalelor Transilvanian Celtic Festival, Bega Bulevard, Fire Festival și multe altele în ultimii 4 ani, de asemenea colaborări cu trupe muzicale precum Cruachan (Irlanda), Tenebres (Iași), Peregrinii (Timișoara).
Deși trupa cu acest nume s-a născut în urmă cu 4 ani, membrii acesteia au în spate peste 10 ani de experiență participând la evenimente tematice naționale și internaționale și învățând de la unii din cei mai buni oameni din domeniu.
Pentru Zilele Culturale Maghiare din Timișoara Deep6 Project vă propune un spectacol de teatru pirotehnic și jonglerie cu foc creat special pentru dumneavoastră, și anume o interpretare a unei legende din folclorul maghiar, acesta neducând lipsă de povești și legende, ba mai mult, mulți dintre noi crescând cu desenele animate “Povești din folclorul maghiar”, astăzi adulți la a doua copilărie, dorim să oferim din bucuria noastră publicului de la festivalul ce se vă desfășură în Timișoara în curând.